Het Verhaal van het Kanaal



Het Twentekanaal werd na zes jaren van noeste arbeid op 26 augustus 1936 geopend. Honderden arbeiders begonnen in 1930 met het graven van de waterweg van 47 kilometer van Enschede tot de IJssel bij Zutphen. De ontwikkeling van de Twentse industrie deed de behoefte aan transport toenemen, waardoor de haven van Hengelo is uitgegroeid tot de belangrijkste binnenhaven van Nederland.


Nu, negentig jaar later op 17 en 18 september 2025, wordt de muziektheaterproductie "Het Verhaal van het Kanaal" uitgevoerd in "de Gieterij" van het ROC van Twente, Gieterij 200, 7553 YZ Hengelo.



De muziektheaterproductie Het Verhaal van het Kanaal


Karin Dingwerth uit Rheine gaat in 1920 bij een voorname Hengelose familie "in betrekking". Zij wordt verliefd op Guus Bertelink die in de weg- en waterbouw werkzaam is. Zij trouwen in 1925 en gaan aan de Vikkerhoeksweg 26 in Hengelo wonen.

Deze theaterproductie is een reis door de tijd, aan de hand van de kroniek van de familie Bertelink en een blik op de geschiedenis van het Twentekanaal.

Belangrijke thema's die in de voorstelling spelen zijn: migratie en economische crisis, het graven van het kanaal, de tweede wereldoorlog en wederopbouw, de jaren 50 & 60, het heden, natuur en recreatie en de toekomst van het kanaal.


De geschiedenis van de familie Bertelink en het Twentekanaal komt tot leven door de verhalenverteller, individuele- en koorzang, orkest en popband, acteerspel en dans.


Productie


Stichting Bernhards Ontmoeting is verantwoordelijk voor deze aan de geschiedenis gewijde muziektheaterproductie van het Twentekanaal en de familie Bertelink .

Het Verhaal van het Kanaal staat onder redactie en regie van Hans Huibers, Nick Thies en Antek Olszanowski