Bernhards Ontmoeting 

Ontmoeting & Cultuur

Terugblik op dat wat geweest is.


8 maart 2018 Er was eens


9 november 2017 de Wijn en de Taart


28 oktober 2017 Dark in the Park


14 september 2017 Muziek en Mode


9 september 2017 Klassiek in het Park


15 juli 2017 Jazz in the Park


27 mei 2017 COLOR IN THE PARK

Zang, Muziek en Dans


11 mei 2017 Architectuur & Skatecultuur


29 april 2017 BernArt in het Park

Beeldende kunt op vlonders in de vijver


25 maart 2017 Verboden vruchten in het park.

Marijke Achterbosh (stadsdichter), Ranja en Rietjes (jaren 50 & 60 muziek), Tante Bella (zingt over liefde en verboden vruchten)

Overzicht 2016

18 juni 2016 Jazz in the Park

Vandaag in het park een presentatie van de Big Bandits. Dat is de jeugd Big Band van de Hengelose Muziekschool e.o. Enthousiast begeleid door docent Bert Fransen wisten deze kids tussen de 11 en 18 jaar bekende jazz klassiekers op aanstekelijke wijze ten gehore te brengen. Bekende instrumentale werken van Charlie Parker, John Coltrane, maar ook Chet Baker stonden op het repertoire. Afgewisseld werden deze blazers door een surprise act met nog meer koperblazers. Zo’n 75 mensen wisten dit concert zeer te waarderen. Fantastisch om te zien dat tijdens enkele ferme buien Bert en de zijnen zich niet uit het veld lieten slaan.

Doorspelen was het adagium. Kortom, klasse!


29 mei De Smaak van Bernhard

 Deze middag had meer het karakter van een streekmarkt. Marktkramen opgesteld onder oude bomen gaven deze markt een typisch zuid Europese sfeer. Wat versterkt werd door het mooie weer. Daarnaast doorlopende podiumpresentaties van Hengeloos cultureel talent. Flaneren langs de kramen, picknicken in het gras of gewoon van de muziek en dans genieten kenmerkten dit kleinschalig evenement. 


28 mei Color in het Park

 In het kader van de Mentholweek hebben Bernhards Ontmoeting en het anti discriminatie bureau Artikel 1 Overijssel een multiculturele markt georganiseerd. Langs de wandelpaden stonden marktkramen opgesteld waar flanerend publiek kunstnijverheid producten konden kopen of proeven van heerlijke gerechten. Op een podium tegen het terras aan gaven bewoners van verschillende Twentse AZC’s een doorlopend muzikaal programma ten gehore.

Ook vanwege het zwoele weer wist het publiek de weg naar het plantsoen te vinden om daar volop van de presentaties te genieten.

 

23 april Springtime in the Park

Deze middag stond in het teken van het koor Opus 94 die tussen de schuifdeuren van De Ontmoeting Duitse en Engelstalige lenteliederen ten gehore bracht. Voluit galmden de koorleden over de vijver waarop acht installaties van Hengelose kunstenaars op drijvende vlonders opgesteld staan.

Aansluitend aan de koorpresentatie werd deze tentoonstelling door Willem Algra, voorzitter van de Twentse kanovereniging geopend. De tentoonstelling zal tot november te bezichtigen zijn.12 maart Deutschland, was ich zu sagen hätte

 

De start van het seizoen stond in het teken van de Nationale Boekenweek 2016. Op deze schrale maar toch zonnige middag werd aan het publiek een Duitse liederenmiddag geboden. Gestart werd met liederen uit de hoogtijdagen van de Duitse romantiek. Liederen van Frans Schubert vertolkt door Antek Olszanowski en Charles Mol. Opgevolgd door liederen uit het vooroorlogs Duitsland prachtig door Janina Stoperka ten gehore gebracht. Afgesloten werd deze Duitse liederenmiddag door het duo Jerry en Selma die het publiek meenamen op een naoorlogse muzikale reis met liederen uit de wederopbouwperiode. Ondanks de schrale weersomstandigheden hebben toch nog zo’n 100 bezoekers van deze eerste editie genoten.


12 december 2015. De advent. Midwinterhoornblazers in het Park.

Ter afsluiting van het cultureel seizoen 2015 hebben we een oude Twentse traditie ten gehore willen brengen.

De Hengelose midwinterhoornblazers hebben de “oaln roop” laten klinken. De zes blazers werden door Minke de Jong, lid van de Verhalenkraal afgewisseld met adventsvertellingen. Brandende vuurkorven, kerstbomen en glühwein verhoogden de adventssfeer. Een kleine 40 bezoekers hebben van het geheel genoten.


24 oktober 2015. Dark in the Park, ik zie ik zie

 

Op de overgangsavond van zomer naar wintertijd hebben wij als variant op het landelijke evenement “Nacht van de nacht” het programma Dark in the Park, ik zie ik zie poëzie georganiseerd als eerbetoon aan het duister met aandacht voor de nacht als poëtische ontdekkingstocht  door het park.

De performing kunstenaars Sandra Boots en Yolande Keunenhof name de bezoekers na het invallen van de duisternis de bezoekers mee op reis naar het Rosarium, de muziekkoepel en het terras van de Ontmoeting waar in het schijnsel van vuurkorven Hengelose dichters zich presenteerden. Dichters die in de kring van poëzieliefhebbers een redelijke bekendheid genieten: de stadsdichter Herman Koetsveld, Alfons B ter Brake, Lowie Gilissen, Bennie Sieverink, Marijke Agterbosch, Dinand Buursink en Fred van der Ven. Muzikaal bijgestaan door de Notre Dames en Leedzangers 2.0.

 Zo’n 50 bezoekers hebben deze avond bezocht en zichtbaar van het programma genoten dat tot stand gekomen is in samenwerking met de bibliotheek.


10 oktober 2015. Jazz in het Park

 Een uitermate kille maar ook zonnige herfstmiddag. Compleet met verkleurende bladeren in de veelkleurige tinten die we van de herfst gewend zijn.

Voor het thema jazz is contact gezocht met Popscool Hengelo. Hierdoor is deze themamiddag in prettige samenwerking met hen tot stand gekomen. Allereerst easy listening door de zangeres Bo Kerkhoff ten gehore gebracht begeleidt door Tim van Buitenen op piano. Daarna werd het podium door de jazzpianist Simon Haverkate ingenomen die stukken van Chet Baker en eigen composities ten gehore bracht. Al met al een “jazzy” middag die door zo’n 50 luisteraars is bijgewoond.

 

Daarnaast was ook ons creatief team weer beschikbaar om de kinderen van de luisteraars op te vangen met een creatief en spelprogramma.

Zo’n 50 mensen met de benen in dekens ingepakt wisten in de schaarse zonwarmte het concert te waarderen.

 


27 september 2015. young@heart

  Op zondagavond hebben we de film young@heart  vertoond. Een hartverwarmende film over een seniorenkoor met een gemiddelde leeftijd van 80 jaar dat Jimi Hendrix, Nirvana, James Brown, the Pointer Sisters en vele andere rock idolen op het repertoire heeft staan. Deze filmvertoning kwam tot stand door een samenwerking met cultuurpodium de Houtmaat.

Helaas hebben er slechts 25 mensen van deze mogelijkheid gebruik gemaakt om de film te zien.


26 september 2015. klassiek in het park

  Deze herfst zaterdagmiddag was ingeruimd voor het klassieke repertoire. Er aan vooraf ging een grote media belangstelling uit naar het zevenjarig muzikaal talent uit Hengelo, Evander Eijssink. Twee pagina’s heeft het dagblad Tubantia enkele dagen voor het concert besteed aan dit muzikaal talent. Het resultaat daarvan waren toch wel zo’n 200 bezoekers die dit concert kwamen bezoeken. Echter voordat Evander het podium betrad werd de spits afgebeten door het duo VandenBerg, waarbij pianist Christiaan zijn zingende Shaya heeft begeleidt. Gevolgd door Sophie en Judith van Capelle op saxofoon en viool.

Al met al was het een boeiend concert verassend en mede door de aangename temperatuur goed bezocht.

Voor de kids bestond de parallel activiteit uit het beschilderen van T-shirts waar ruim 20 kinderen enthousiast aan hebben deelgenomen.


12 september 2015. Woodstock in the park

Het was niet echt een nazomerse zonnige dag. Desondanks kon ook deze buitenactiviteit plaatsvinden. Allereerst door de blues rockband “Colours of Blues” een podium te bieden. Afgewisseld met de Zumba buikdansgroep The Dance Passion. Bluesrock en buikdans is niet voor iedereen een voor de hand liggende combinatie. Echter wist de enthousiasme Colours of Blues met sprankelende jaren zestig rock het publiek te boeien. Daarnaast zorgde de uitgekiende danceshow voor een aantrekkelijke visueel spektakel.

In de kinderspeelhoek werd een programma voor de “jongsten” uitgevoerd. Zo’n 30 kids hebben zich met het maken van droomvangers en haarbloemslingers bezig gehouden. Terwijl circa 100 bezoekers het concert hebben bijgewoond.


27 juni 2015. Tangomuziek liederen en workshop.

 

Deze bewolkte middag stond in het teken van de Argentijnse tango. Gestart werd met duo Redstone die enkele tangoliederen vertolkte. Opgevolgd door het accordeongezelschap Tango Trio die het publiek kennis liet maken met het stacatto geluid van deze instrumenten. Tot slot werd de middag met een tango workshop afgesloten, verzorgd door dansschool Innerall om het publiek met deze dansvorm kennis te laten maken. De middag werd door 50  mensen bezocht. Voor de aanwezige kinderen was er een programma georganiseerd met o.a. zelf maskers en droomvangers maken.


6 juni 2015. Korendag Hengelo

 

Jaarlijks rondom de eerste week van juni vindt er een korendag plaats in de publieke ruimte van de binnenstad waar zo’n 75 koren uit Nederland aan deelnemen. Mee gelift aan deze activiteit hebben we door het park in de muziekkoepel het shantykoor De Bornse Maten te programmeren die tijdens deze zonnige middag het publiek vermaakt heeft met zeemans- en levensliederen. Er hebben zo’n 300 bezoekers dit concert bezocht.

Belangrijk is dat ook de kinderen die met ouders het park bezoeken aan een programma kunnen deelnemen. Vanmiddag werd er met hen getekend en geschilderd.


16 mei 2015. Ode aan Willem Wilmink muziek en gedichten.

 

De weersomstandigheden deze dag waren matig. Ongetwijfeld heeft dat de publieke belangstelling bepaald. Ongeveer 50 mensen hebben genoten van muziek en gedichten van de Twentse componist en dichter Willem Wilmink. De singer/songwriter Marleen ter Hedde wist het publiek met gitaarspel en zang te inspireren, waarna de dichters Fred van der Ven en Hetty Franken met eigen en enkele gedichten van Willem Wilmink het stokje overnamen. De middag werd afgesloten met liederen van Willem Wilmink vertolkt door muziekgroep San-San.

Voor de kinderen was een parallel programma georganiseerd met sport en spel.