Bernhards Ontmoeting 

Ontmoeting & Cultuur

11 mei 2023 First Generation 

Wat een mooie en ontroerende avond was het deze keer bij Het vuur in mij met Ömür Gökcan.Met een prachtige intro:
Ik ben Ömür
kleinzoon van Orhan
kleinzoon van Şambaz Ali
zoon van Sevgiye
zoon van Halil en  
broertje van Döne.
Mijn naam is Ömür Gökcan.
Hij vertelde zijn het verhaal van zijn opa’s. Zij lieten hun leven in Turkije achter en behoorden tot de eerste generatie gastarbeiders. Zij waren een onderdeel van de eerste generatie Turkse mannen die naar Nederland zijn gekomen met een droom en grondleggers van hun gemeenschap in Nederland. Het was die tijd werken, thuiskomen, eten en slapen. Dag in dag uit. Deze eerste generatie Turkse mannen hebben zaadjes kunnen planten, die de tweede en volgende generaties mogen oogsten. Om die zaadjes te kunnen planten hebben ze veel mee moeten maken, niet alleen zij maar ook onze oma's. Die verhalen wilde Ömür niet verloren laten gaan en naar boven brengen om te kunnen begrijpen wat er in hun gezin gebeurde. Waarom zijn opa’s hun gezin achter lieten. De vader van zijn moeder ging naar Hengelo, zijn andere opa kwam in Doetinchem terecht. Hij sprak er veel over met zijn ouders en interviewde achtergebleven familieleden in Turkije waarvan wij vanavond een aantal ontroerende filmbeelden zagen.
Ömür: ’De wortel van wie ik ben zit in de 1e generatie die achterbleef…’
Zijn zoektocht is uitgegroeid tot een documentaire. De verhalen van de eerste generatie zijn cultureel erfgoed. ‘We kunnen het pas echt erven als we snappen waar het vandaan komt. Terug in de tijd om elkaar beter te begrijpen. Naar de eerste generatie voor de komende generaties.’
Verhalen van gastarbeiders worden vaak doorverteld, maar bijna nooit vastgelegd. Straks leven ze niet meer, velen zijn inmiddels al overleden. Ömür heeft hierin een mooie overbruggende functie tussen de eerste en derde generatie. Na zijn verhaal kwamen er veel vragen en ook verhalen van de tweede generatie los. Mooi om dat met elkaar te kunnen delen. En te constateren dat het niet zozeer om jou en mij gaat maar om onze gezamenlijke geschiedenis.
Na afloop waren er nog geanimeerde gesprekken maar moesten we helaas om 22.00 uur stoppen. We hadden nog wel langer door willen gaan. Maar wie weet komt er nog wel een vervolg. Ook de verhalen van de tweede generatie willen we graag horen.19 mei 2022 LIJNENSPEL

Vanavond nam Nicole Tanke ons mee in haar levensverhaal. Na een pittige burnout koos ze voor een nieuwe weg… die van de fotografie. Door op een andere manier te kijken naar de omgeving ontdekte Nicole overal lijnen. Vandaar ook haar bedrijfsnaam Lines Are Everywhere Architectuurfotografie en Lines BedrijfskunstDeze manier van kijken past Nicole toe op al haar fotografische werken, in opdracht of kunst. We zagen prachtige voorbeelden voorbij komen. Leuk ook hoe er spontane reacties kwamen en mooie verhalen over analoge fotografie. En na afloop nog een gezellige nazit. 

21 April 2022 Wiskunde en Kunst verweven